Vitamin- és ásványianyag-hiányok

A vitamin hiánya számos krónikus betegségben és állapotban, például lupusban jár együtt. A vitaminok és az ásványi anyagok nélkülözhetetlen tápanyagok, amelyeket a szervezetnek megfelelően kell működtetnie, és a vitaminok és tápanyagok megfelelő egyensúlya nélkül hiányosságok tapasztalhatók. Ezek a hiányosságok saját tüneteket okozhatnak, vagy rosszabbá tehetik az állapotod rendszereit. Ha lupusban szenved, a fő vitaminhiányok, amelyeket Önnek és orvosának kell ellenőriznie, a D és B-12 vitaminok.

Lupus

A lupus vagy a szisztémás lupus erythematosus autoimmun betegség, ahol a szervezet immunrendszere rövidre záródik. Az immunrendszert arra tervezték, hogy harcoljon és támadjon idegen testek, mint például a baktériumok és vírusok ellen. Azonban lupus és egyéb autoimmun betegségek esetén az immunrendszer megtámadja az egészséges sejteket és szöveteket a szervezetben. Az Országos Egészségügyi Intézmények szerint a lupus rendszerei közé tartozhatnak az ízületi duzzanat és fájdalom, izomfájdalom, ismeretlen ok okozta láz és kiütések, amelyek a lupus betegek arcán megjelenő pillangókiütés védjegyeként ismertek.

D-vitamin

A D-vitamin egy zsíroldékony tápanyag, amely felelős a csontok egészségéért, és összefüggésben áll az autoimmun betegségek és tüneteik lehetséges megelőzésével. Bizonyos élelmiszer-forrásokban, például dúsított tejben és lazacban megtalálható, de akkor is megtehető, ha a bőre az ultraibolya B-sugárzásnak kitett napból származik. A D-vitamin-hiány gyakori és gyakran lupusos betegeknél is megfigyelhető. Egy 2001-es “Lupus” című tanulmány azt mutatja, hogy a legtöbb lupuszos betegnek van egy D-vitamin-hiánya, és hogy a hiány a magasabb betegségaktivitással függ össze. A kutatók szerint a D-vitamin-hiány kezelésével csökkenthetők a tünetek és a betegség aktivitása.

B-12 vitamin

A B-12 vitamin egyike azoknak a sok tápanyagnak, amelyek a vitaminok B-komplexét alkotják. A B-12-vitamin felelős az ideg- és vérsejtek egészséges védelméért, és segít a DNS és a genetikai anyag felépítésében. Elengedhetetlen a vérszegénység megelőzésében, ami gyakran észlelhető a lupusban szenvedőknél, és hozzájárul a fáradt és gyenge érzelmekhez. A “Rheumatology International” publikált 2004-es tanulmány a rheumatoid arthritis, a pszoriatikus ízületi gyulladás és a szisztémás lupus erythematosus betegek vérszegénységét és szérum B-12-vitamin-hiányosságait vizsgálta, és megállapította, hogy sokkal nagyobb volt ezeknél a betegségekben szenvedő betegeknél, A betegeket a B-12-vitamin hiányának figyelemmel kell kísérnie.

Ásványok és Lupus

Az ásványi anyagok, mint a vitaminok nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a szervezet sokféleképpen működjön. Az ásványi anyagok közé tartozik a kalcium, foszfor, magnézium, kálium, nátrium, klorid, kén, vas, réz, jód, cink, mangán, kobalt, fluorid és szelén. A “Clinical Rheumatology” című 2005-ös tanulmány a lupusos betegek cink, réz, magnézium, mangán és vas mennyiségét vizsgálta. A kutatók úgy vélik, hogy a lupus betegek szintjének változása nem lehet a betegség oka, mint eredetileg, hanem a betegség következménye.

A legtöbb autoimmun betegségben a vitaminhiány kockázata áll fenn, és Önnek és orvosának tisztában kell lennie ezekkel, és győződjön meg róla, hogy rendszeresen tesztelnek. A kezelőorvos tesztelheti a vérszintjét, és ha hiányosságot észlel, létrehozhat kiegészítő tervet, hogy a lehető legmagasabb szintet tartsa a normál tartományon belül. A lupus kezelésére alkalmazott gyógyszerek egy része, például a prednison, mint a kortikoszteroidok, befolyásolhatja a szervezet táplálék-elnyelését és táplálkozását, ezért a kiegészítést ki kell igazítani a figyelembe vett adatokkal.

szempontok