Vegetáriánus ketogén étrend

A ketogén étrend egy magas zsírtartalmú táplálék, amely a napi szénhidrát bevitelét 10-15 grammra korlátozza, és a napi fehérjefogyasztás 1 gramm / testsúly kilogrammonként. A hús és a hal a zsír fő forrása. Ez megnehezítheti a vegetáriánusok számára, hogy kövessék a szigorú ketogén étrendet. Azonban a tejtermékek, a tojás, a szójabab és a növényi olajok jó eredetű zsírok a vegetáriánusok számára ketogén étrend után.

A Ketogenic Diet

R. Wilders, M.D., a Mayo Clinic a ketogén étrendet feltalálta az 1920-as években. A diétát elsősorban gyermekgyógyászati ​​betegek kezelésére alkalmazták. Amikor a hagyományos görcsökkel járó gyógyszerek könnyebben elérhetők voltak, a diéta viszonylag kevésbé figyelt fel a nyilvánosságra. Azonban továbbra is alkalmazzák epilepsziás lefoglalások kezelésére azoknál a betegeknél, akik nem reagálnak a szokásos anti-seizure kezelésre.

Hogyan működik

A glükóz vagy a vércukor legfontosabb forrása a szénhidrát és a fehérje. Ezeknek a forrásoknak a korlátozásával a ketogén diéta a testet a fő energiaforrásként a zsír helyett a glükóz helyett használja. A test többi sejtjével ellentétben az agy nem használhatja a zsírt üzemanyagként. Ha a glükóz korlátozott, akkor a glükóz használatával kapcsolódik keton testekhez, a zsíranyag-anyag melléktermékéhez. Mivel a keton testek nehezebbek energiává alakulni, ez az anyagcsere-váltás az idegsejtek számára több sejtmotort vagy mitokondriumot hoz létre. A mitokondriumok számának növekedése stabilizáló hatással van a neuronokra. Ez viszont megakadályozza, hogy a neuronok túlzott ingerlési módba kerüljenek, ami görcsrohamot okozhat.

Szója termékek

Amikor követi a ketogén étrendet, a legtöbb kalória zsírból és fehérjéből származik. Mivel a vegetáriánusok nem eszznek húst vagy halat, a vegetáriánusok, akik ketogén étrendet követnek, más forrásokból származó zsírt és fehérjet kell kapniuk. A szója termékek, például a tofu, a szójatej, a szójatej és a szójabab a fehérje és néha a zsír jó forrása. A tofu-gyártók alkalmanként hús-kóstoló tofu ételeket is készítenek, például Tofurky, a pulyka-helyettesítő.

Tej, tojás és növényi olaj

A vegánokkal ellentétben, akik nem fogyasztanak állati termékeket, a vegetáriánusok zsíros és fehérjéket kapnak tejtermékekből és tojásokból. Annak érdekében, hogy elegendő zsírtartalmú legyen, válassza a teljes zsírtartalmú tejtermékeket, például a teljes zsírtartalmú sajtot, a tejet és a joghurtot. Vigyázz a hozzáadott cukorra, amely a glükóz egyik fő forrása. A tojások kevés szénhidrátot tartalmaznak. A zsírtartalom növeléséhez csak a tojássárgáját használja, amely sokkal nagyobb zsírtartalmú, mint a tojásfehérje. A növényi olajok szintén kiváló zsírforrások.