Szédülés belső fül gyakorlatok

A vertigó akkor fordul elő, amikor az otolithatók, vagy ásványi kristályok általában a belső előterében vannak, elmozdulnak és a fülcsatornába vándorolnak. Ha bizonyos körülmények között mozogsz a fejedben, általában akkor, ha felnézel, az otolithák eltolódnak, és egy percig tartó pergető érzést okoznak. A kristályok általában visszatérnek az előcsarnokba, de ez hetekig vagy hónapokig tarthat. Bizonyos gyakorlatok gyorsíthatják ezt a folyamatot.

A Semont manőver olyan részecske-áthelyezési gyakorlat, melynek célja, hogy segítse az otolyt visszaküldeni, hol járnak. Orvosa a kezelés részeként segíthet ebben a gyakorlatban. Ülőhelyzetben, lehetőleg egy vizsgaasztalon, mozgassa a fejét 45 fokkal az érintetlen fül oldalához. Ezután feküdjön le gyorsan a másik oldalán, hogy most nézzen fel, a fej teteje a padló felé hajlik. Tartsa a helyzetet három percig, hogy a kristályok a fülcsatorna nyílásába menjenek. Kezelőorvosa segít abban, hogy gyorsan üljön le, és feküdjön le a másik szélén. Az orra most a padló felé mutat. Három perc múlva az otolithok ki kell menni a fülcsatornájból, és vissza kell vinni az előcsarnokba.

Az Epley manőver hasonló a Semont manőverhez, de a fejét az érintett fül oldalára fordítja. Kezelőorvosa ezután hátrafelé dönt, amíg vízszintes a fejed, amely a padló felé hajlik. Fordítsa el a fejét a másik irányba, és forduljon oldalra az érintetlen fül irányába. Mindez valószínűleg felidézi a szédülés varázsát. Hajlítsa le, amíg el nem telik, majd üljön fel újra. Az otolytáknak vissza kellett térniük természetes helyükre a fülünk előcsarnokában. Ez a gyakorlat némileg nagyobb sikerességgel jár, mint a Semont manőver.

A kristályok áthelyezése nem működik a betegek mintegy 20 százalékában, jegyzi meg a Maryland Egyetem Orvosi Központja Hallás- és Balance Center. Ha ez megtörténik, a Brandt és a Daroff gyakorlata taníthatja az agyadat, hogy ne reagáljon az otolithoz, szédítő varázslatokkal. Ez egy “kompenzáció”. Gyorsan feküdjön a jobb oldalán, és fordítsa el a fejedet úgy, hogy a mennyezetre nézzen. Tartsa a helyzetet 30 másodpercig, majd álljon újra 30 másodpercig. Most feküdj le a bal oldaladon, a fejed jobbra fordult. Ismét találja magát a mennyezeten. Tartsa a helyzetet 30 másodpercig, majd üljön le újra. Tegyük ezt a gyakorlatot háromszor ötször, körülbelül két-három alkalommal naponta három hétig. Ha nincs javulás, vágj vissza két ismétléshez, heti három-négy alkalommal.

Soha ne kísérelje meg ezeket a gyakorlatokat anélkül, hogy orvosuk megerősítést tenne, hogy valójában szenvednek a jóindulatú paroxizmális helyzeti vertigóktól, ami a vertigo leggyakoribb oka. Ha a probléma gyökere valami más, akkor súlyosbíthatja állapotát. Ha manővereket végezsz otthon, győződj meg róla, hogy valaki veled van, mert hajlamos szédülni. A legjobb, ha valakit segítesz, hogy áthelyezd magadat, hogy ne eshess vagy sérülj meg. Ha bármilyen nyaki problémája van, tájékoztassa kezelőorvosát, mivel ezek a gyakorlatok nem feltétlenül megfelelőek az Ön számára.

Semont manőver

Epley Maneuver

Brandt és Daroff gyakorlat

óvintézkedések