Mit kellene inni, ha szomjas vagyok?

Amikor szomjasnak érzi magát, hallgassa meg, mit mond a tested. A szomjúság érzése a test hidratálásának szükségességéből származik, hogy a szomjúság a sporttól, a normál tevékenységektől vagy olykor az egészségügyi állapotoktól, mint például a cukorbetegségtől. Ha szomjas vagy, számtalan lehetőség közül választhat. Bár az ivóvíz a legtöbb esetben egy intelligens lehetőség, más italok kielégíthetik a szomjúságodat.

A szenvedés különféle okok miatt következik be Carol M. Porth, a “kórélettani alapismeretek” szerzője szerint. Két fő oka az, amikor az agya érzékeli, hogy a testben keringő vér vagy túl koncentrált vagy a vér mennyisége alacsony . Vannak, akiknek szomjúságos rendellenességei vannak, például a hypodipszia, amikor a teste nem ismeri fel a szomjúságot, vagy a polydipsia, amikor hamis érzése van szomjasnak. Porth rámutat a szomjúság és az ivás közötti különbségre, hiszen a szomjúság akkor történik, amikor rájössz, hogy inni kell, és az ivás olyan szokás, amelyet a legtöbb ember a szomjúság érzése vagy szenzációja előtt tesz.

A víz az első választás a hidratáláshoz a legtöbb szomjúságban, bár a szükséges mennyiség a tevékenység szintje, súlya és klíma alapján változik. A Mayo Klinika azt jelzi, hogy egy egyszerű módja annak, hogy elegendő víz legyen, hogy inni 64 oz. Napi víz. Ezzel szemben az “American Journal of Physiology Szabályozó Integratív és Összehasonlító Élettani Intézet” című, 2002. novemberi kiadásában megjelent tanulmány szerint egészséges felnőtteknek nincs szükségük 64 oz-ra. A napi víz, különösen ha egy ülő életmód él. A víz kielégíti a szomjúságot a verejték, a napi aktivitás és a vizelettel elvesztett folyadékok helyettesítésével.

Ha lelkes sportoló vagy, sok időt töltesz a szabadban, vagy él és meleg éghajlaton dolgozik, akkor kielégítheti szomjait egy sport italt. A sportos italok – gyakran sok cukorral együtt – tartalmazzák a szükséges elektrolitokat és szénhidrátokat is, amelyeket az Elnöki Tanács a fizikai állóképességről, a sportról és a táplálkozásról magyaráz meg, amikor az elektrolitokat elveszíti, amikor izzadt a fizikai erőfeszítés során. Keressen olyan sportitalokat, amelyek 15-18 g szénhidrátot tartalmaznak 1 csésze adagonként. Ha a szabadban dolgozik, vagy erősen gyakorolja, legyen óvatos a kiszáradás jeleire, beleértve a könnyedségérzetet, émelygést vagy letargiát, vagy rendkívül száraz szájjal.

Míg a sportolók és a víz a legjobb választás, amikor szomjasak, más italok enyhítik a szomjat. A Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központja javasolja a koffeinmentes italok vagy a szénsavas italok elkerülését, amikor szomjasnak érezzük magunkat. Válassz koffeinmentes teát vagy kávét, 100 százalék gyümölcslevet, tejet vagy null kalóriás ízesített vizet. A szomjúság elkerülésének legjobb módja az, hogy rendszeresen egész nap vizet iszol, ahelyett, hogy várakoznád, amíg a tested jelzi, hogy szomjas vagy.

Meghatározás

Víz

Sportos italok

További lehetőségek