Milyen testrendszerek működnek együtt a vesékkel?

Amikor a betegeket először veseműködési megbetegedéssel diagnosztizálják, gyakran túlterheltek azokon a puszta mennyiségű információn, amelyet meg kell tanulniuk. A vesebetegség bonyolult, mivel a veseelégtelenség a szervezet számos különböző rendszert érint, és magas vérnyomást, vérszegénységet és csontproblémákat okozhat. Ezek a kérdések messze túlmutatnak a vérszűrésen, amely az egyik a vesék fő funkciója.

Jellemzők

A vesék fő jellemzője a különféle érrendszeri struktúrák, amelyekből készültek. A vért hordozó vénák, artériák és kapillárisok bonyolult hálózata mind része az érrendszernek. A vese szövetek nagy része artériákból és kapillárisokból áll, ilyenek például a nagy veseartéria, amely véreket visz a vesékbe és a vékony vérkeringésű glomeruláknak nevezett apró kapillárisokat.

Szakértői Insight

A Nemzeti Betegség-, Emésztési és Vesebetegek Intézete szerint a fejlett vesebetegségben szenvedő betegek gyakran anémiásnak bizonyulnak, mivel a sérült veseik elvesztik képességüket arra, hogy hatékonyan működjenek az endokrin rendszerrel: Az endokrin rendszer a hormonok Amelyek felszabadulnak a véráramba. A vesék szintén része az endokrin rendszernek, mert felszabadítják az eritropo-tin nevű rövidített EPO nevű hormont, amely felelős a reticulociták érett vasmintás vörösvértestekké történő átalakításáért. A szintetikus EPO rendszeres injekciója nagyon hasznos lehet az anémiás vese betegek.

További szakértői insight

A Family Practice Notebook magyarázata szerint a renin-angiotenzin rendszer (RAS) része a vérnyomás szabályozásában érintett endokrin rendszernek. A vesék egy renin nevű enzimet választanak ki, amely az angiotenzint átalakítja az I angiotenzinnek, amely viszont angiotenzin II-be alakul. Az angiotenzin II közvetlenül részt vesz a vérnyomás szabályozásában, és amikor a vesék sebhelyessé válnak, úgy érzik, hogy kevesebb vér folyik rajta, így több renint szelektíven szednek, ami viszont az angiotenzin II termelését okozza. Az angiotenzin II szűkíti a véredényeket, ami megnöveli a vérnyomást. Mivel a hipertónia elpusztítja a vesebetegséget, a RAS bevonása olyan ördögi ciklust hoz létre, amelyet nehéz ellenőrizni.

Parathyroid hormon

A vesebetegek fokozott foszforszintje indirekt módon a vázrendszer gyengülését idézi elő: a súlyos vese elveszíti a foszfor eltávolítását a vérből, ami fokozza a szérum foszforszintjét. Mivel a foszfor részt vesz a kalcium szabályozásában, a magas foszforszint a kalcium csökkenését okozza. Ha a kalciumszint csökken, a nyak mellékpajzsmirigyek nyálkahártyát nyernek, amely a csontokból kijavítja a kalciumot a kompenzáció érdekében. Ez fokozatosan és csendben gyengíti a csontokat, az Országos Cukorbeteg-Intézet, Emésztési és Vesebetegség elmagyarázza, hogy a vesebetegség veseelégtelenségre gyakorolt ​​hatását renális osteodystrophiának nevezik.

Monitoring és kezelés

Függetlenül attól, hogy magas vérnyomást, csonterőt, vérszegénységet vagy valami mást jelentenek, a veseelégtelenség által okozott tüneteket nefrológ kezeli. A nefrológia megfigyeli a vérnyomást, a vörösvérsejtszámot, a foszforszintet, a mellékpajzsmirigy hormonszintjét és a vesebetegség más szempontjait. A nephrológushoz való szoros kapcsolat fenntartása kulcsfontosságú, hogy a problémákat azonosíthassák és megfelelően kezeljék, függetlenül attól, hogy melyik testrendszer érintett.