Miért vitaminok fontosak a tested számára?

A vitaminok nem nyújtanak energiát, például szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat, de lényeges összetevők, amelyek segítenek a szervezet fejlődésében és optimális működésében. Tizenhárom alapvető vitamin segít megnövelni immunitását, megerősíteni a csontjaidat, meggyógyítani a sebeket, erősíteni látását és segíteni az energiát az élelmiszerből – több más funkció között. Megfelelő vitamin bevitel nélkül érzi magát letargiának, sérülékeny lehet a fertőzéssel és más súlyos szövődmények kialakulásával, amelyek veszélyeztethetik egészségét és életét.

A vitaminok típusai

A vitaminok zsíroldékony vagy vízben oldódóak, és arra utalnak, hogy hol vannak a szervezetben. A zsírban oldódó vitaminok közé tartozik az A, D, E és K, és legfeljebb hat hónapig tárolhatók a különböző zsírraktárakban. A vízben oldódó vitaminok a vérben keringenek, és tartalmazzák a B-vitaminokat – nevezetesen a B-6, a B-12, a riboflavin, a tiamin, a niacin, a pantoténsav, a biotin és a folát – Oldható vitaminokat, ezért rendszeresen fel kell tölteni őket.

Alapfunkciók

Mind a 13 vitaminnak van egy sajátos funkciója, de együtt dolgoznak az optimális egészség megteremtésében. Az A-vitamin támogatja az egészséges látást, az immunrendszert, a bőrt, a csontokat és a fogakat. C-vitaminra van szükség az ásványi vas felszívódásának támogatásához, valamint az immunvédelemhez és az egészséges szövetek fejlődéséhez. A D-vitamin, valamint az ásványi kalcium, növeli a csontok egészségét, valamint egy szilárd test védelmi rendszert. Az E-vitamin megkönnyíti a szervezet K-vitamin használatát, ami segít a véralvadásban és a csontok egészségében, valamint elősegíti az alapvető vörösvértestek képződését. A nyolc B-vitamin támogatja az egészséges anyagcserét, az agyi funkciót, a hormontermelést, a rendszeres szívműködést, a központi idegrendszer működését és a sejtek működését.

Vitamin hiányosságok

A nem megfelelő vitamin bevitel veszélyezteti az Ön egészségét, mivel sebezhetőbbé válhat a szívbetegségek, a rák és az oszteoporózis miatt. A vitaminok hiánya állandó idegkárosodáshoz és vérszegénységhez vezethet. Túl kevés C-vitamint kapjon, és a szervezet nem képes kollagént, az elsődleges szövetet a szervezetben előállítani. Súlyos C-vitaminhiányos esetekben az emberek az izom- és ízületi fájdalommal, fáradtsággal, szivacsos és duzzadt ínyekkel és vörös foltokkal jellemezhető skorbut alakulnak ki a bőrön. A D-vitamin hiánya a gyermekek roszulását idézi elő, ami csontfájdalom, deformáció és gyenge növekedésként jelentkezik, és hozzájárulhat a felnőttek rossz csont-egészségéhez, valamint a magas vérnyomáshoz, bizonyos rákos megbetegedésekhez és autoimmun betegségekhez.

Elég

A friss zöldségekben, gyümölcsökben, dúsított tejben, teljes kiőrlésű gabonákban, szárított babban és lencsében, valamint sovány húsban és halban gazdag étrend segít abban, hogy megkapja az összes szükséges vitamint. Egész élelmiszerek, nem kiegészítők, optimális szinergiát biztosítanak a testük által felszívódó és felhasználandó vegyületek számára. Ha nem vagy biztos abban, hogy megfelelő mennyiségű vitamint kap, konzultáljon orvosával. Vitaminok túladagolása kiegészítőkön keresztül veszélyes lehet.