Miért kap több vénát a súlyemelés után?

A testéből kiugró vénák gyakran nagynak, merevnek és nagy nyomásnak tűnnek. Sokan azt feltételezik, hogy ez a keringési rendszer válasza a terhelésből eredő fokozott igényeknek. Bár a testmozgásnak van olyan hatása a szervezetben, amely megváltoztathatja a vénáinak és az artériáinak megjelenését, nem újak megjelenése, vagy a nagyobb stressz utániak. Valójában az emeletek megjelenése a bõr alatt, amikor a súlyemelésnek nagyon kevés köze van az erekhez.

Mindenféle edzés bizonyos mértékig emeli a pulzusszámot. Ez fiziológiai válasz a szervezet oxigén iránti megnövekedett igényeire, különösen olyan helyeken, ahol a munkát végzik. A szívfrekvencia és a légzési arány emelkedik, hogy kompenzálja a megnövekedett munkát, amelyet a véráramlás gyakorol a gyakorolt ​​helyeken, például az izmokban.

A vénás megjelenésében bekövetkező változásoknak valójában kevés közük van ahhoz, ami a magvakban történik, a “Scientific American” szerint. Valójában ezek a hatások a vénájukban az izmokat körülvevő izmok termékei. A test plazma izomba áramlik a testmozgás során, és megduzzad és megkeményedik. Az izom keményedése az izomszövetet az izmok felületére és a bőrre helyezi, láthatóbbá teszi, míg az erek működése változatlan marad.

A húzódó erek okának hosszú ideje meggyőződése az volt, hogy a testmozgás arra kényszerítette a szív és a keringési rendszert, hogy gyorsabban terjessze a vért, ami növeli a térfogatot és a nyomást a vénákban, amelyek a vénák falát nyomva és merevebbé tették. De a dagadó erek újabb tanulmánya azt mutatta, hogy a nyomás valójában csökken a testmozgás során, mivel a keringés javul a szervezetben, eloszlik a vérben, és kevésbé nyomást gyakorol az egyik folyosóra. A térfogat a testben állandó marad, és kisebb hajszálereknél növekszik, miközben csökken a nagyobb hajókban.

Bár a kiugró erek a gyakorlás gyakori melléktermékei, a kiemelkedő vénák kialakulását potenciálisan veszélyes egészségügyi problémákkal is meg lehet valósítani. A szívbetegség hozzájárulhat az eldugó erekhez, és a “Running Times” szerint szívroham előzményei lehetnek. A dohányzás a bőrfelszínen emelõ ereket is hangsúlyoz, ugyanúgy, mint a túlzott stressz. Emiatt az idősebb egyéneknél nagyobb valószínűséggel alakul ki a kiálló erek. Ha nem vagy biztos benne az eldugó erek oka, hívja vagy keresse fel orvosát.

A gyakorlás hatásai

A plazma szerepe

Hangerő és nyomás mítosz

szempontok