Mi a különbség a lassú és gyors anyagcsere között?

Az anyagcserét a súly mindkét végénél súlyosbítja. Ha túl lassú, akkor harcolhat a testsúlycsökkenés ellen, ha túl gyors, akkor küzdhet a nyereséggel. Akár lassú vagy gyors, a táplálkozás és a testgyakorlatok módosítása segíthet az anyagcsere sebességének kezelésében. Ha aggódik amiatt, hogy lassú vagy gyors anyagcseréje orvosi probléma lehet, keresse fel kezelőorvosát a lehetséges okok és megoldások megvitatására.

A metabolizmus olyan kémiai folyamatokra utal, amelyek felelősek az alapvető szervi funkciók fenntartásához, mint például a légzés, a sejtek építése és az emésztés. Ezek a kémiai reakciók energiát igényelnek, ami az élelmiszerekben található kalóriákból származik. Az anyagcsere aránya a napi kalóriamennyiség, hogy fenntartsák ezeket az alapvető testfunkciókat. A lassú és gyors metabolizmus közötti különbség az, hogy mennyi kalóriát éget a funkciók támogatására. A lassú anyagcserés kevesebb kalóriát éget el, mint egy gyors. Az anyagcsere sebességét meghatározó tényezők közé tartozik a nem, a testösszetétel, az életkor, a napi aktivitás és a genetika. Az alapanyag metabolizmusának, az élelmiszerek és az aktivitás termikus hatása a három összetevő, amelyek az anyagcsere arányát alkotják. A BMR a kalóriák száma, melyeket éget, hogy megőrizze testének olyan részeit, amelyekről nem gondolkodik, mint például a szívverés, a tüdők lélegzése és az izomtömeg fenntartása. A BMR égeti a napi kalória igényeinek 40-70 százalékát. Ha az anyagcseréje lassú, azért van, mert a BMR lassú. Minden 100 kalória, amit eszel, 10 kalóriát igényel az emésztéshez, amit az élelmiszer termikus hatásaként említenek. A fizikai aktivitása is kalóriát éget, és magában foglalja az energiát, amellyel reggel elhagyni az ágyból, és hatalni a 5 mérföldes futást.

Ha súlyosan súlyozzuk, miközben ugyanazokat a táplálékokat fogyasztjuk, amit évtizedek óta fogyasztottunk, az anyagcseréje lelassulhat. Az izom több kalóriát éget el, mint a zsírszövet, de ahogy idősebb vagy, kevésbé aktív lehet, és a kalóriaégető izma zsírokká válik, ami a metabolikus lassuláshoz vezet. Ez az egyik oka annak, hogy a nők általában lassabb anyagcserét folytatnak, mint az ember – genetikailag kevesebb izom. A túl kevés kalória fogyasztása az anyagcsere ütemének akár 30 százalékos csökkenését is okozhatja, az Illinois McKinley Egészségügyi Központ szerint.

Ha gyors anyagcserével áldod meg, barátai megmondhatják, mennyire féltékeny, hogy bármit is fogyaszthat, és nem tud súlyt szerezni. A genetika lehet a legfontosabb játékos a gyors anyagcserében. Ha izmos ember vagy, lehet, hogy veleszületett magasabb anyagcseréje van, de a magasabb kalóriatartalmú égés is kemény munka következménye lehet. Az izmok kiaknázása és építése az anyagcsere sebességén keresztül fizet, ezért az atléták és a testépítők nagy mennyiségű ételt fogyasztanak.

Ha kalóriát vágsz le a fogyáshoz, ne menj túl alacsony. A nőknél 1.200 kalória és 1 800 kalória a férfiaknál az anyagcsere megállításához vezethet, ami lényegében lassú anyagcserét eredményez. Hozza vissza a kalóriákat, hogy növelje kalóriatisztító erejét. Az izomnövelés a kerethez adhat lassú anyagcserét. Erő-vonat kétszer hetente kétszer, szabad súlyokkal vagy testreszabási gyakorlatokkal, például guggolással, ebédekkel és push-up-kel, kalóriaégető izomépítéshez. A kardio megszerzése egy másik módja az anyagcsere sebességének megugrásának. Keressen még több módot, hogy aktív legyen. A napi séta 30-60 perc. Sétáljon az irodában minden órában. Pace, amikor telefonálsz. Álljon egy számlálón az e-mailek és levelek beírásához.

Ha nehézséget okoz a súlygyarapodás, vagy nem tudja megállítani a veszteséget gyors metabolizmusa miatt, több kalóriát kell enni. Ezeknek az extra kalóriáknak tápláló ételekből kell származniuk, hogy elősegítsék az általános egészségi állapotot és a súlygyarapodást. Az extra kalóriákhoz enni teljes kiőrlésű süteményeket és sűrű teljes kiőrlésű kenyeret, sajtot és teljes tejet, tojást, zsíros halat és babot, avokádót és 100 százalékos gyümölcslevet, borsót és burgonyát, valamint dióféléket, magokat és olajokat. Kalóriatartalmú ételek, mint például 1/4 csésze száraz pörkölt vegyes dió 200 kalória vagy 1/4 csésze hummus 6-os teljes kiőrlésű pita 260 kalória. A magas kalóriatartalmú, sűrű bogyó, mint például a 6 uncia tárolójú joghurt, amely közepes banánnal van keverve, 1 csésze szeletelt szamóca és 2 evőkanál mandulavaj 480 kalóriára felveheti a kalóriabevitelt.

A metabolizmus alapjai

Lassú anyagcsere

Gyors metabolizmus

Ugrás a lassú anyagcserére

Kap egy fogantyút a gyors anyagcserére