Mi a különbség a curry és a kurkuma között?

A kurkuma, a gyömbér növény rokonai kissé keserítő ízűek és élénk sárga színt adnak az ételhez. A curry por fűszerek keverékéből áll, beleértve a kurkuma, a kömény és a chili por, és enyhétől nagyon fűszeres aromaanyagig terjedhet. Mivel a curry kurkumát tartalmaz, egyes táplálkozási előnyei vannak, azonban a curry és a kurkuma kissé eltér a vitamin- és ásványianyag-tartalmukban.

Táplálkozási hasonlóságok

Mivel a curry kurkumát tartalmaz, hasonló hatóanyagot – a kurkumint – osztoznak, és számos hasonló egészségügyi ellátást kínálnak. A kurkumin hatásos antioxidáns hatású. Ez azt jelenti, hogy megakadályozza az oxidáció következtében kialakuló genetikai mutációkat és sejtmembránok károsodását. A kurkumin emésztési előnyökkel is jár – a Maryland-i Egyetem Orvostudományi Egyeteme szerint a vérnyomás és a gáz gátolhatja, ha emésztési zavarai vannak, és megakadályozza a visszaesést colitis ulcerosa miatt. Az orvosi központ szerint a tesztcsövekben vagy laboratóriumi állatokon végzett előzetes vizsgálatok azt mutatják, hogy a kurkuminnak rákellenes hatásai lehetnek, de több kutatásra van szükség ahhoz, hogy megtudja, tényleg működik-e.

Vastartalom

A curry és a kurkuma közötti egyik fő különbség a vas tartalma, a kurkuma sokkal jobb vasforrás. Minden evőkanál földi kurkuma tartalmaz egy lenyűgöző 5,2 milligramm vasat, ami a 65 százaléka a napi vas igényeinek a férfiak és 29 százalék a nők. Egy evőkanál curry viszont csak 1,2 milligrammot tartalmaz. Teste vasra támaszkodik az egészséges oxigén szállításhoz – a vas alkotja a vörösvérsejtek aktív összetevőjét, lehetővé téve, hogy ezek a sejtek oxigént bocsássanak a szövetekbe. A vas elégedése az étrendjében más előnyöket nyújt – ez segíti a sejtekben az energiát és szerepet játszik az immunrendszer működésében.

Mangán tartalom

A curry és a kurkuma szintén eltér a mangán tartalmukban. A kurkuma mangánnal van töltve – minden evőkanál 1,9 milligrammot biztosít, ami kielégíti a férfiak napi mangán igényeinek 82 százalékát, és többet, mint a nők egész napi szükségleteit. A Curry kevesebb mangánt tartalmaz adagonként, 0,52 milligramm per evőkanál. A mangán étrendje támogatja az egészséges sebgyógyulást, és antioxidánsként hat a nip sejtek károsodására. A Linus Pauling Intézet szerint is kapcsolódik a betegség megelőzéséhez – az alacsony mangánszintek korrelálnak a magasabb cukorbetegség és csontritkulás kockázatával.

E-vitamin tartalmat

A Curry por E-vitaminnal táplálkozási előnyöket kínál a kurkuma fölé. Minden evőkanál 1,6 milligramm E vitamint, vagy felnőtt napi E-vitamin-igényét igényli, míg egy evőkanál kurkuma csak 0,4 milligramm E vitamint tartalmaz, vagy 3 Az ajánlott napi bevitel százaléka. Az alfa-tokoferol, a legaktívabb E-vitamin és az E-vitamin formája curryban és kurkumában található, antioxidánsként hat. Segít a sejteknek is kommunikálni egymással, és ez a szerep fontos az egészséges szövetek működéséhez. Ezenkívül az E-vitamin ezen formája szabályozza a vérrögképződést vezérlő kis vérsejtek, azaz vérlemezkék aktivitását.