Mi a kálium-oleát?

A kálium-kloridtól és a kálium-glükonáttól eltérően a kálium-oleát nem táplálékkiegészítő. Ez a kémia különböző nevek, köztük az aszium-9-oktadecenoát, az OS szappan, a trenmin és az olajsav káliumsója. Számos élelmiszerben és kozmetikumban megtalálható, a kálium-oleát természetesen a rovarok testében is előfordul.

A kálium-oleát egyaránt só és zsírsav. Só, mert sav és bázis terméke. Ez egy zsírsav, mert hosszú széngranulátummal rendelkezik karboxilcsoport végével. A kálium-oleát molekulatömege 321,62 és olvadáspontja 428 fok Fahrenheit. Szabadon oldódik vízben, enyhén bázikus oldatok készítéséhez, 7-nél magasabb pH-nál.

A kálium-oleátot emulgeálószerként használják sok folyékony szappanokban, arc tisztítókban, bajuszvászonokban, testmosókban és hajvastagokban. Az emulgeálószerek úgy járnak el, mint a felületaktív anyagok, és csökkentik a folyadék felületi feszültségét. A kálium-oleát megakadályozza, hogy e termékek összetevői különálló vegyi anyagokká váljanak.

Az FDA szerint a “kálium-oleát” biztonságosan használható élelmiszerekben és élelmiszer-összetevők gyártásában mindaddig, amíg “kötőanyagot, emulgeálószert és ellenoldószert” használunk, és a terméket megfelelően felcímkézzük. A kálium-oleát élelmiszerekben történő felhasználása olyan élelmiszer-minőségű vegyi anyagokat igényel, amelyek nagyobb tisztaságúak, mint sok más reagenskategóriában.

A Triveni Interchem vegyipari vállalat beszámol arról, hogy a méhek és a Pogonomyrmex hangyák halott teste kálium-oleátot bocsátanak ki. Más rovarok reagálnak ennek a vegyi anyagnak a szagára, ha eltávolítják a halott rovarok testét a fészekből vagy kaptárból. Ha egy élő méh vagy hangya olajsavval kefezik a testet, akkor más rovarok eltávolítják a kaptárból vagy a fészekből, mintha halott volna.

Kémia

Kozmetikai felhasználások

FDA jóváhagyása

Dead Bug Walking