Mi a frakcionált pálmaolaj?

Az élelmiszercímkék megértése napról napra bonyolultabbá válik, mivel az új kémiai adalékanyagok és többszörös összetevők csak a zavart keltik. A “frakcionált pálmaolaj” kifejezést sok fogyasztó megkérdőjelezi, de csupán egy olajfeldolgozási módszerre utal, amely az olajat különböző zsírösszetevőkre osztja fel vagy frakciókat.

Azonosítás

A pálmaolaj az E. Guineensis olajpálmafaj gyümölcse, amely Nyugat-Afrikában és Malajziában nő. Természetes állapotában a pálmaolaj világos narancssárga színű, mert nagy mennyiségű karotint tartalmaz. Mivel közel 50 százalék telített zsírt tartalmaz, a pálmaolaj szobahőmérsékleten félig szilárd állapotot tart fenn.

Funkció

A pálmaolaj-frakcionálás két fő lépést tartalmaz: kristályosítás és szűrés. A kristályosítás során a pálmaolaj trigliceridjei különböző hőmérsékleteken olvadnak, az olajat folyadék és szilárd komponensekké frakcionálják. Az előállított kristályok jellege a folyamat során alkalmazott hőmérséklet, idő és keverés függvénye. A frakcionált pálmaolajat ezután egy szűrési eljáráson haladja keresztül, az olajat folyékony pálmaolajra és szilárd palm sztearin komponensekre osztva.

Jellemzők

Mivel a folyadék kiszűrésre került, a frakcionált pálmaolaj vastagabb textúrájú, mint a normál pálmaolaj. A telített zsírok nagyobb aránya ezt a további vastagságot jelenti. Az Amerikai Palm Oil Council szerint a frakcionált palm sztearin körülbelül 60 százalék telített zsírt és 40 százalék telítetlen zsírt tartalmaz, és ez az olaj szilárd frakcionált része, amely számos élelmiszertermékbe kerül.

felhasználások

Az élelmiszergyártók a frakcionált pálmaolajat a stabilitása és a magas olvadási hőmérséklet miatt kedvelik. Mivel szilárdabb és ellenáll az olvadásnak, a frakcionált pálmaolaj sok csokoládéterméket és más olyan élelmiszereket takar, amelyek a hő miatt veszélyeztethetők. Sok feltételezett egészségügyi élelmiszer és energia bárok frakcionált pálmaolajat használnak a konzisztencia fenntartása érdekében.

figyelmeztetések

A frakcionált pálmaolaj magasabb százalékban tartalmaz telített zsírt, mint a normál pálmaolaj. A feldolgozási módszereknek köszönhetően a frakcionált pálmaolaj különböző mennyiségű telített zsírt tartalmazhat, ami megnehezíti a fogyasztók számára, hogy pontosan tudják, mit eszik. Az Amerikai Szív Szövetség szerint a telített zsírok emelik a vér koleszterinszintjét, viszont fokozzák a szívbetegség és a stroke kockázatát.

A frakcionált pálmaolajat nem szabad összetéveszteni a hidrogénezett olajokkal. A frakcionálási folyamat csak a telített zsír százalékát növeli. Ezzel szemben a hidrogénezés valóban megrongálja az olajat és a puha zsírt, megsemmisíti az egészséges telítetlen zsírokat és egészségtelen transzzsírokat képez.

tévhitek