Mi a családtervezés fontossága?

A történelem többségében a nőknek és a pároknak csak az imádságra és a szerencsére kellett számolniuk a családtervezéshez. Néhány párt, aki a gyermeket kívánta, nem tudta volna meg őket. Más pároknál kevesebb gyermekre vagy terhességre van szükség, amely távolabb van egymástól, de ennek a célnak az volt a baj. A 20. századig az egyetlen megbízható módszer a terhesség megelőzésére és terjesztésére volt az absztinencia. Szerencsére sok más családtervezési lehetőség van a modern időkben.

Azonosítás

A “családtervezés” kifejezést gyakran használják a “születésszabályozás” szinonimájaként. A családtervezés azonban nem csak fogamzásgátlást jelent. A családtervezés figyelembe veszi a gyermek születésének tervezését is bizonyos időkre (esetleg néhány év egymástól való elkülönüléssel), és tervezzen gyermekeket, amikor kihívásokkal rendelkezik.

Jelentőség

A családtervezés fontos az anya és gyermeke egészségéért, valamint a család gazdasági helyzetéhez. Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége szerint az öt évnél fiatalabb vagy két évnél rövidebb gyermekek miatt mind az anya, mind a gyermekei komoly egészségügyi következményekkel járhatnak. A gyermekvállalás pénzügyi következménye magában foglalja a terhesség és a születés orvosi költségeit, valamint a gyermekek valóban nevelésével járó magas költségeket. Mivel a szülők felelősek a gyermekeik oktatásának, menedékének, ruházatának és ételeinek biztosításáért, a családtervezésnek fontos hosszú távú hatása van bármely család pénzügyi helyzetére.

típusai

A családtervezés magában foglalja a fogamzásgátlókat, a szexualitást és a természeti családtervezési technikákat A fogamzásgátlók közé tartoznak a barrier módszerek, mint a membránok, az óvszer és a hormonális fogamzásgátlás. A műtétek közé tartozhatnak műtétek (férfiak hysterectomiája vagy vasectomiája) vagy méhen belüli eszközök (a női hüvely belsejében kopott). A szexuális nevelés segíti a családokat azáltal, hogy oktatja a fiatalokat, hogyan működnek reprodukciós rendszereik, miként alkalmazzák a fogamzásgátlókat és az igazságot a terhességről és a születésszabályozásról. A természeti családtervezési technikák tanítják a nőket és szexuális partnereiket, hogy hogyan ábrázolják a termékenységi ciklusokat. A párok a termékeny időkben tartózkodhatnak a szexszel vagy védőgátló módszerrel a terhesség megelőzése érdekében. A nõi termékenységi ciklusról való tanulás olyan párok számára is hasznos lehet, akik a kívánt koncepcióval szembesülnek.

Megelőzés / Solution

Az Egészségügyi Világszervezet és más globális és helyi szervezetek aktívan törekszenek arra, hogy növeljék az információ mennyiségét és hozzáférjenek a fogamzásgátláshoz és a családtervezéshez kapcsolódó egyéb forrásokhoz a világ minden részében. A szervezet különösen az alacsony jövedelmű közösségekre és a fejlődő országokra összpontosít, ahol a családtervezés kevésbé elterjedt. A tervezett szülői egy olyan szervezet, amely olyan helyeken található az Egyesült Államok területén, amelyek alacsony költségű családtervezési szolgáltatásokat és szexuális nevelést biztosítanak az alacsony jövedelmű és nem biztosított betegek számára.

Földrajz

A családtervezési filozófiák országonként igen eltérőek lehetnek. Kína különösen arra ösztönzi a párokat, hogy csak egy gyermekük legyen lakosságellenőrzési okokból. Más országok negatív attitűdöket mutatnak a családtervezéshez. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) alapja és éves konferenciája foglalkozik a globális családtervezéssel. Célja, hogy nagyobb hozzáférést biztosítson a reproduktív egészségügyi lehetőségekhez, és csökkentse a HIV-fertőzést, a csecsemő- és az anyai halandóságot.