Mi a b12 tabletta előnyei?

A B-12 vitamin több tucat szerepet tartalmaz a rendszerben, a vérellátás támogatásától az agyi erejének növeléséhez. Nem csoda, hogy fontolóra vehet egy B-12 tablettát. Bár a B-12 biztonságosnak tekinthető, akár nagy dózisokban is, tájékoztatnia kell orvosát, ha úgy dönt, hogy beveszi. Ha gyógyszert szed, néhányan rosszul működnek együtt a B-12 tablettákkal.

Jobb felszívódás

A B-12 vitamin a fehérjéhez kötődik az élelmiszerekben, amíg a gyomorban levő sósav le nem húzza, és felkészül a felszívódásra. Ha idősebb, gyomor-bélrendszeri műtéten vagy gasztrozofageális reflux-betegségben szedett gyógyszerekre, nem biztos, hogy megfelelő mennyiségű sósav van a gyomorban. Ezekben az esetekben a B-12 nem különül el a fehérjéktől, így nem tudja elnyelni. A B-12 kiegészítők azonban nem kötődnek a fehérjékhez, és már szabad felszívódni. Így még akkor is, ha nem termel elég gyomorsavat, a teste valószínűleg még a B-12-et is hasznosítja a kiegészítőből.

Anémia megelőzése

A napi B-12 tabletta segít megelőzni a vérszegénység néhány problémáját. Mivel a B-12 egyik szerepe az, hogy egészséges új vörösvérsejteket hozzon létre, amikor a B-12 szintje csökken, a rendszere abnormális alakú vörösvérsejteket hozhat létre. Ez a megaloblasztikus anaemia néven ismert állapot gátolja a sejtek oxigénszállítását és befolyásolja az agyi funkciókat. Zavarodott, gyenge lehet, rossz az emlékezeted, és nehézségekkel szembesülsz az egyensúlyoddal. Bár a megaloblasztikus anémia nem gyakori, mivel a szervezet sok B-12-et tárol, ha felszívódási problémái vannak, vagy szigorú vegetáriánus étrendet követ, minimálisra csökkentve a B-12-es gazdagabb állati táplálékadagokat, akkor a B-12 szintje zuhanhat.

Az agy egészségét

Ha a homocisztein néven ismert aminosav felépül a szervezetben, a kognitív hanyatlás és a demencia kockázata nő. Az Oxfordi Egyetem kutatói az Egyesült Királyságban értékelték a B-vitaminok előnyeit a homociszteinszint javításában. A 2013-ban közzétett, az Amerikai Egyesült Államok Tudományos Akadémia folyóiratban megjelent tanulmányban a résztvevők nagy dózisú B-vitamin keveréket kaptak, köztük 0,8 milligrams folsavat, 20 milligramm B-6-ot És 0,5 milligramm B-12. A kontrollcsoporthoz képest a résztvevők, akik az extra B-vitaminokat vették fel, lassított agyi zsugorodás és a homocisztein szintjének csökkenése a két év alatt. Úgy gondolják, hogy a B-12 és a többi B-vitamin kombinációja hozzájárul az agyszövet megőrzéséhez, minimálisra csökkenti a kognitív hanyatlás mértékét, különösen ha a homociszteinszintek már emelkedtek.

Adagolási szempontok

Mindössze napi kis mennyiségű B-12-et igényel – 2,4 mikrogramm minden felnőtt számára, az Orvostudományi Intézet Élelmiszer- és Táplálkozási Tanácsa beszámol. Néhány kiegészítés jóval több mint 100 százalékot adhat az ajánláshoz. Mivel azonban a nagy dózisú B-12 nem okoz egészségügyi problémákat, toxikus dózist vagy elfogadható felső beviteli szintet nem állapítottak meg. Ennek az az oka, hogy a B-12 felszabadulása után, mivel már van tablettában, meg kell kötődnie egy speciális glikoproteinhez, amelyet intrinsic faktornak neveznek, mielőtt felszívódna. A testednek csak kis mennyiségű belső tényező van, bár korlátozza a B-12 felszívódását. Például, ha 500 mikrogramm tablettát vett be, akkor valószínűleg csak körülbelül 10 mikrogrammot tud felvenni, magyarázza az étrend-kiegészítők hivatalát.