Mi a 4-es agyrák?

A Nemzeti Rákkutató Intézet becslése szerint 2010-ben az orvosok 22.020 embert diagnosztizálnak az Egyesült Államokban agydaganattal. Ezek az agydaganatok jóindulatúak vagy rosszindulatúak lehetnek. Ha egy betegnek rákos agydaganata van, a daganatos megbetegedés alapján a rák az I-től IV-ig terjedő fokozatot kap.

Értékelési rendszer

A Neurológiai Orvosok Amerikai Szövetsége elmagyarázza, hogy az Egészségügyi Világszervezet négyféle besorolási fokozatú agydaganat-osztályozó rendszert fejlesztett ki: I. és II. Fokozatú daganatokat alacsony fokú daganatoknak, míg III. És IV. IV. Vagy IV. Fokú agyrák az agyrák leginkább rosszindulatú formája. Az orvos a rákot osztályozza a ráknak, miután megvizsgálta a biopszia során vett tumor mintáját.

Jellemzők

Az IV. Osztályba tartozó agydaganatnak bizonyos jellemzői vannak, ami különbözteti meg a többi agydaganatotól. Például az Amerikai Neurológiai Sebészek Egyesülete megjegyzi, hogy a IV. Osztályú agydaganatok gyorsan fejlődnek, és terjednek más szövetekre. Egy orvos megjegyezheti a gyors növekedést a mitózis megfigyelésével a biopsziás mintában, amelyben a sejtek osztódnak és replikálódnak. Dr. John W. Henson, a Massachusetts General Hospital és a Harvard Medical School agyi tumorsejtek központjától elmondta, hogy a IV. Osztályú agydaganatok elhaladnak a vérellátásban, amit nekroóznak neveznek. Az orvos észreveheti az új véredényeket is, amelyek a szövetmintában nőnek.

típusai

Az agydaganat számos típusát IV. Besorolási osztályba sorolták. Egy példa magában foglalja az ependimoblasztómát, a csecsemők és a kisgyermekek számára kialakult rák típusát. Az ependimoblasztómák általában az agy kamráiban fordulnak elő, amelyek az agy olyan területei, amelyek cerebrospinalis folyadékot tartalmaznak. A Nemzeti Rákkutató Intézet rámutat arra, hogy a glioblastoma multiforme az agydaganatok 12- 15 százalékát teszi ki. Glioblastoma multiforme az agyi féltekén fordul elő, és astrocytákból, az agyi gliáiis sejtek típusából származik. Pineoblasztómák fordulnak elő a tobozmirigyben, míg a kisagyban kialakulnak a medulloblasztómák, a gyermekekben található agydaganat típusai.

Kezelés

Henson kifejti, hogy az orvosok kemoterápiával, műtétekkel és sugárzással kezelik IV. A diagnózis után az orvos hamarosan elkezdi a kezelést, mivel a IV. Osztályú agyrák gyorsan növekszik. A kezelés megkezdheti a műtétet, amelyben a sebész kinyitja a koponyát és eltávolítja a lehető legtöbb tumorot anélkül, hogy károsítaná a közeli agyszövetet. A műtét 2-4 hetében a IV. Osztályú agydaganatos betegek sugárzást vagy kemoterápiát kapnak. A sugárterápia ionos sugárzást használ a tumorra, miközben a kemoterápia egy vagy több olyan gyógyszert alkalmaz, amely rákos sejteket roncsol. Az orvos MRI-vizsgálatot fog használni a daganat megfigyelésére és a kezelés progressziójára.

Prognózis

A IV. Osztályú agydaganatok prognózisa a daganattól függ. Például a National Cancer Institute megjegyzi, hogy a pineoblastoma betegek 88 százaléka túlél egy évet, a betegek 78 százaléka túlél három évet és 58 százaléka túlélte az öt évet. Összehasonlításképpen, az ependimoblasztómában szenvedő betegek 6-12 hónapon belül halnak meg a diagnózisukból. A medulloblasztóma ötéves túlélési aránya 50 és 70 százalék között van, a National Cancer Institute szerint. Glioblastoma multiforme-ban a Nemzeti Rákkutató Intézet elmagyarázza, hogy az átlagos időskorú betegek a rákkal élnek kevesebb mint egy éve.