Fa vagy műanyag edények

A helyes eszközök különbséget tehetnek egy elfogadható étkezés és egy valóban emlékezetes étkezés között. Ebben az extrém specializáció korszakában, ahol az átlagos főzőüzlet négyféle változatot tartalmaz minden eszközről, és több ezer is elérhető az interneten, nem könnyű kiválasztani a helyes munkához szükséges megfelelő eszközt. Egy zavaros terület próbál dönteni a műanyag és a fa között. Ne aggódjon. A megfelelő információk segítségével kiválaszthatja a tökéletes eszközt a főzéshez.

Mikor kell használni a fa

A faeszközök nem a legjobb eszközök minden főzési feladathoz, de tökéletesek néhány dologhoz. A fa jó választás, ha olyan forró ételekkel dolgozik, amelyek gyakori keverést igényelnek, például rizottók, levesek és cukorkák. Tény, hogy az Élelmiszer Hálózat televíziós házigazdája, Alton Brown cukorszirupokkal dolgozó fából készült kanalakat ajánl, mivel egyenletes hőeloszlást biztosítanak. A fa akkor is jó választás, ha finom rézdugaszt vagy nem tartós edényeket használ, mivel nem karcolja meg a felületet.

Mikor használják a műanyagot?

A fahoz hasonlóan a műanyag eszközök bizonyos helyzetekben is hasznosak, de nem mindenben. A műanyag edények megolvadhatnak, ha érintkezésbe kerülnek az égőelemekkel, az edények oldalával vagy a forró szirupokkal. Így a műanyag a legjobb, ha olyan alacsony vagy nem hőigényes alkalmazásokkal dolgozik, mint például a süteményes tészta keverése, a kenyérkapták levétele a tálból, vagy műanyag mérőkamrák és kanalak használata az összetevők méréséhez. A legtöbb műanyag edény mosogatógépben mosható, bár néhány csak a tetején található, ezért ellenőrizze a gyártó utasításait.

szempontok

Mind a műanyag, mind a fa főzőeszközök korlátozottak. A fa idővel feltörhet, különösen akkor, ha a mosogatógépbe helyezi vagy ismételten felmelegíti. Amikor ez megtörténik, az élelmiszer elakadhat az edényben és lehetővé teszi a veszélyes baktériumok növekedését. A műanyag, ahogy korábban említettük, megolvadhat. Egy másik kérdés a biszfenol A vagy a BPA, amely bizonyos műanyagokban megtalálható, ami akadályozhatja a csecsemők és a gyermekek fejlődését (2. hivatkozás). Ha a BPA-ról van szó, keresse meg a “BPA-mentes” jelzésű edényeket.

alternatívák

Ha nem szeretne kétféle edényt vásárolni különböző helyzetekben, akkor van alternatívája a műanyag és fából készült főzőeszközöknek. A szilikon spatulák például nem karcolják meg a kényes edényeket, és nem olvadnak meg. Egy másik jó alternatíva a nylon edény, amely jó a palacsinta esztergályozók és mérőedények számára, mivel jobban tartja a formáját, mint a szilikon. Azonban a “Cook’s Illustrated” magazin arra figyelmeztet, hogy a szilikon bakeware hajlamos túl hajlékonynak lenni ahhoz, hogy jól működjön.