B12-vitamin és a vizelet színe

A B12-vitamin vízben oldódó vitamin, amely a vizelettel ürül, ha túl sok fogyasztást fogyaszt. A vizelet színe megváltozhat, miközben a szervezet a B12 felesleget választja ki, ami normális lehet és visszafordítható. Bizonyos esetekben a színtelen vizelet vagy az illatos szagok összefüggésben lehetnek az alapbetegséggel, ezért forduljon orvosához, ha bármilyen változást észlel.

Mit csinál a B12?

A B12 vitamin az egyik legkomplexebb és legkülönlegesebb vitamin. Először is, ez az egyetlen olyan vízben oldódó vitamin, amelyet a szervezetben tárolnak. A máj már évek óta tartja a kisméretű tápanyagokat. Másodszor, ez az egyetlen olyan vitamin, amely ásványi anyagokkal, kobaltnal működik együtt. A párosított formában a B12-et kobalaminnak nevezik, amelyből a metil-kobalamin és az 5-dezoxi-adenozil-kobalamin az ember által használt két típus, magyarázza a Linus Pauling Intézet. Szükséged van a B12 vitaminra számos biokémiai reakcióra, beleértve a DNS- és RNS-szintézist, az új vörösvérsejt-termelést és a normál neurológiai működést.

B12 és a vizelet színe

A hidratációs állapotától függően a normál vizelet színe a világos sárgától a borostyán színig terjedhet. A B12-ben gazdag ételek nagymennyiségű fogyasztása a vizeletben élénk zöld színt eredményezhet. Ezenkívül B12-vitamin-kiegészítő, B-vitamint vagy multivitamin tartalmú B12-vitamint is kaphat vizeletünk sötét sárgára vagy narancssárgára. Ez a sárga színezésből származik, amely a testén kívül esik.

Mennyi?

Csak egy kis mennyiségű B12-t kell naponta: 2,4 mcg. Általában biztonságos nagy dózisoknál, mivel elválasztja mindazt, amit nem szív el, ezért nincs elfogadható felső határ ebben a vitaminban. A B12 alacsony toxicitási kockázatának része, hogy csak a testetek képesek elkapni apró mennyiségeket egyszerre. Habár alacsony a toxicitási kockázata, értesítse orvosát, ha úgy dönt, hogy B12-es kiegészítést szed, hogy nincsenek káros hatásai.

Aggodalomra okot adó okok

Bár normális, hogy a vizelet színe megváltozik a B12 bevétele után, bizonyos tényezők indokolhatják orvosát. Ha a vizelet zavaros vagy nehéz látszani, akkor lehet valamilyen típusú fertőzés, például húgyhólyag vagy húgyúti fertőzés jele. Az áztatás nem fájdalmas, ezért ha fájdalmat észlel a színtelen vizelet mellett, akkor tájékoztassa az egészségügyi szolgáltatót. Figyeljetek arra, hogy milyen gyakran tapasztalja az elszíneződött vizeletet, hogy segítsen követni, ha az összefügg a B12 fogyasztásával.