A teljes kiőrlésű élelmiszerek fogyasztásának hatásai

A finomított szemcsézettől eltérően, mint a dúsított fehér lisztben találhatóak, a teljes szemek a gabona csíráját, endospermét és korpáját tartalmazzák. Amikor a teljes szemcse finomításra kerül, a csíra és a korpa eltávolításra kerül, hatékonyan eltávolítva a gabona fehérje 25 százalékát és 17 fő tápanyagot. Az egész szemek hozzájárulnak a betegségek megelőzéséhez, a testtömeg-menedzseléshez, a gasztrointesztinális egészségi állapot és a táplálkozás kialakulásához.

Betegségmegelőzés

A teljes kiőrlésű gabona bizonyítottan csökkenti a cardiovascularis betegség, a 2-es típusú cukorbetegség, a szívkoszorúér-betegség és a rák kockázatát, a Journal of Nutrition szerint. Az Iowa Women’s Health Study kutatói megjegyezték, hogy kevesebb asszony halt meg ischaemiás szívbetegségben, amikor a teljes értékű gabonát a diéta tartalmazza. Az ápolók egészségi állapota megállapította, hogy a nagyobb szemcsézettségű nőknél kevesebb a szívkoszorúér megbetegedése. Hasonló összefüggéseket találtak a teljes gabonafogyasztás és a koszorúér-betegség, a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség és a magas koleszterinszint között. A finom szemek teljes gabonával történő felváltása csökkentheti e betegségek és állapotok kockázatát.

Súlykezelés

A Journal of Nutrition szerint a tanulmányok azt mutatták, hogy a teljes gabonát fogyasztó felnőtteknél csökken az elhízás és a súlygyarapodás kockázata. A Framingham Heart Study megállapította, hogy az emberek, akik fogyasztott három vagy több adag teljes kiőrlésű naponta volt 10,7 százalékkal kevesebb zsírszövet, mint az emberek, akik nem evett teljes gabonát. A FUNGENUT tanulmány azt is megállapította, hogy a zsírsejtek 21 százalékkal kisebbek voltak, miután a résztvevők 12 hétig fogyasztották a teljes gabona rozs tészták étrendjét. A “Journal of Nutrition” azt állítja, hogy a teljes kiőrlésű gabonának ez a hatása van a súlyra, mivel a rostanyag a teljes kiőrlésű élelmiszerekben nagyobb mértékben növekszik, anélkül, hogy hozzáadott volna a kalóriabevitelhez vagy negatívan befolyásolná a vércukorszintet.

Gasztrointesztinális egészségi állapot

A Journal of Nutrition azt állítja, hogy egynél több megfigyelési vizsgálat azt mutatja, hogy a teljes gabonafogyasztás összefügg a gyomor-bélrendszeri rák előfordulási gyakoriságával. Egy svéd tanulmány megállapította, hogy a teljes gabona legnagyobb bevitelével rendelkező résztvevők 24% -kal alacsonyabb rizikót mutattak ki a vastagbélrákban, mint a teljes gabona legalacsonyabb bevitelével rendelkező résztvevők. A teljes szemcsében jelen lévő egészséges rost mellett számos egyéb tápanyag is van, amelyek segítik a gasztrointesztinális egészséget, mint például az antioxidánsokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és fitokemikáliákat. Ezek a tápanyagok együtt dolgoznak annak érdekében, hogy segítsék a gyomor-bélrendszer rendszerességét, csökkentik a vastagbél pH-ját, eltávolítják a rákkeltő anyagokat, növelik a kedvező mikroorganizmusokat, csökkentik a kórokozók jelenlétét és csökkentik a toxintermelést.

Táplálkozási tartalom

Az egész szemek különböző tápanyagokat biztosítanak a tápanyag gazdag étrend diverzifikálásához. A teljes gabona külső rétege a korpa. Ez a réteg rostot, B-vitaminokat, antioxidánsokat, fitokemikáliákat, vasat, rézt, cinket és magnéziumot tartalmaz. A teljes gabona középső rétege, az endospermnek szénhidrátokkal, fehérjékkel, B-vitaminokkal és ásványi anyagokkal rendelkezik. A teljes gabona legbelső rétege a csíra, amely egészséges zsírokat, B-vitaminokat, fitokemikáliákat és E-vitamint tartalmaz. A teljes kiőrlésű fitokemikáliák segítenek megvédeni az emberi szervezetet olyan betegségek ellen, mint a rák. A túlzottan feldolgozott magvak helyett a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása segíthet a tápanyag-kalória arány növelésében étrendben, mivel a teljes kiőrlésű gabonák sokkal gazdagabbak, mint a feldolgozott részleges szemek.