A száj légzésének hatása oxigén alatt

A különböző tüdő- és szívbetegségekhez kiegészítő oxigén szükséges a krónikus hypoxémia vagy az alacsony vér oxigénszintjének megelőzésére. Ha a szájon keresztül lélegzik, az orrcsövön keresztül kiegészítő oxigént kap, akkor nem kapja meg teljesen az oxigénterápia előnyeit.

Ha krónikus obstruktív tüdőbetegsége van, előnyös lehet kiegészítő oxigénnel. Kezelőorvosa meg fogja becsülni, hogy mennyi oxigént kell ellátni az egészséges vérgáz szint fenntartása érdekében. A COPD-ban szenvedő betegek gyakran elégtelen gázcserének szenvednek a légutak károsodása miatt.

Ha a légutak elzáródását fejti ki, ahogyan a COPD esetében is látszik, végül a tüdeje túlhevül. A tüdőben előforduló enzimek közötti egyensúlyhiány az emfizéma, a COPD egy meghatározott formája. Ennek eredményeképpen a rugalmas szövet megsemmisül a tüdőben, ezáltal a kilégzést nehezebbé és energiaigényesebbé teszi. A COPD más formái krónikus gyulladást idéznek elő a légutakban, ami a szűkült légutak miatt fokozott légcsapódást eredményez. Ez a változás a légutakot körülvevő kötőszövet elhelyezésével jár együtt, növelve az áramlással szembeni ellenállást. Függetlenül a betegség mechanizmusaitól, a COPD hypoxémiát vagy alacsony vér oxigénszintjét eredményezi, ami sok komplikációt eredményez.

A COPD-ben szenvedő betegeknél gyakran megfigyelnek pulmonalis hypertoniát. A gyulladás és a kötőszövet felépülése miatt a pulmonáris kapilláris hálózatok artériái szklerotikusvá válnak, ezáltal fokozzák a légúti vaszkuláris fák nyomását. Ez jobb oldali szívelégtelenséghez vezethet, mivel fokozott ellenáll a szivattyúzásnak a tüdőben.

Az oxigén-kiegészítést általában olyan betegeknél írják fel, akiknél az artériás vér oxigén koncentrációja kevesebb, mint 90%, míg a légzés helyiségi levegőt. Ezekben a betegekben a tüdők annyira betegek, hogy nem képesek elegendő oxigént felvenni a normál helyiségből. Az oxigén kiegészítés használata növeli az inhalációs oxigén frakcióját, ezáltal növeli artériás oxigéntartalmát. A száj légzése az oxigén alatt megkerüli a kiegészítés célját, mivel a COPD kompenzálására nemcsak a megfelelő oxigénkoncentráció befecskendezése helyett főként a helyiség levegőjét lélegezheti be, amelyről tudjuk, hogy alacsony oxigén vér gázszintje van.

Kiegészítő oxigén szükséges

A COPD kórélettana

A COPD szövődményei

A száj légzése következményei