A multivitaminok célja

A vitamin hiányosságai számos egészségügyi problémához hozzájárulhatnak, a legújabb kutatási eredmények szerint. A napi multivitamin és multimineral kiegészítők segítenek abban, hogy megfelelő mennyiségű összes alapvető tápanyagot kapjon. A Harvard School of Public Health hivatkozik a napi multivitaminra, mint “táplálkozási biztosítási politika”, amely segít fenntartani a megfelelő táplálkozást, még akkor is, ha a diétája megbomlik.

Tápanyaghiányok kitöltése

A gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, alacsony zsírtartalmú fehérjében és az egészséges, telítetlen zsírokban gazdag egészséges tápláléknak minden lényeges tápanyagot meg kell adnia. Mindazonáltal nem mindenki tartja ezt az optimális étrendet mindenkor, és egyes emberek nem képesek felszívni bizonyos tápanyagokat, például a B-12-vitamint az élelmiszerektől. Azok az emberek, akik az északi éghajlaton élnek, vagy a nappali órákban dolgoznak a házon belül, nem kapnak elegendő D-vitamint. A multivitamin és multimineral kiegészítők segítenek betölteni ezeket a táplálkozási réseket.

A betegség kockázatának csökkentése

Miután az Egyesült Államokban ritkán fordultak elő gyakori fogyatékossággal összefüggő betegségek, mint például a skorbut, a pellagra és a rickets, de a vitaminok hiánya szintén nagyobb kockázatot jelenthet a krónikus egészségi problémákra. A közelmúltban végzett kutatások azt mutatják, hogy a mikrotápanyag-hiányok károsíthatják a DNS-t, és növelhetik a rák, a szívbetegség és a látási problémák kockázatát, jegyzi meg a Harvard School of Public Health. A B-12-vitamin hiánya állandó idegrendszert és idegrendszeri károkat okozhat, ami a táplálékkiegészítők Országos Intézetének Egészségügyi Intézete szerint a memóriavesztést, a zavartságot, az egyensúlyhiányt, a depressziót és a demenciát okozza. A folsav segít megelőzni a csecsemők neurális csőhibáit, és a D-vitamin fokozott bevitele segít megőrizni a csontok egészségét és csökkenti a mell- és a vastagbélrák kockázatát, a Harvard School of Public Health szerint.

Ajánlást

A hagyományos multivitamin-multimineral kiegészítők a Harvard Közegészségügyi Iskola szerint ugyanúgy működnek, mint a drágább, márkás termékek. Válasszon egy multivitamint az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerkönyvével vagy USP-vel. Míg a legtöbb kiegészítés csak 400 NE D-vitamint tartalmaz, akkor előnyös lehet 1000 NE vagy annál több D-vitamin-kiegészítés, jegyzi meg a Harvard School of Public Health.

Figyelem

Kerülje a multivitamin ajánlott dózisát. Továbbá, ne szedjen más, folsavval dúsított ételeket, ha naponta többfunkciós, folsavat tartalmaz. Bár a folsav fontos egészségügyi előnyökkel jár, túl sok problémát okozhat, jegyzi meg a Harvard School of Public Health. A folsav napi magas bevitele elfedheti a B-12-vitamin hiányának korai jeleit, ezáltal megnehezíti az állapot felderítését. A magas folsavbevitel bizonyos tanulmányok szerint növelheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát is. Az Orvostudományi Intézet a napi folsav bevitel napi 1000 mcg-ra történő korlátozását javasolja az egészségügyi kockázatok elkerülése érdekében, jegyzi meg a Harvard School of Public Health.