A májusi étrend

A Maya civilizáció a 2000-es évektől kezdve előtti klasszikus időszakból származik. Elsősorban a jelenlegi mexikói Yucatánban összpontosul. A mezőgazdaság a májusi civilizáció alapja. Az ősi májusi emberek ételeiről keveset tudtak, míg a régészek 2007-ben egy 1400 éves Maya farmot találtak vulkáni hamutartalmukban, amely néhány kérdést adott fel arra vonatkozóan, hogy a maja étrend képes volt-e a nagy népességeket támogatni.

Azonosítás

A Yucatán elfoglalása mellett a maja csoportok Észak-Veracruzban, Tabasco-ban és Guatemala-hegységben éltek. A kultúra a nyugati félteke eredeti kultúrái között a legnagyobb civilizáció volt, állítja a Minnesota State University honlapja. A majaik nem voltak egységesek egy birodalom alatt, és politikailag független államok voltak.

Hagyományos diéta

A máják elsősorban kukoricát és babot, valamint squash-t, tökmagot, chili paprikát, édesburgonyát, paradicsomot és különféle gyümölcsfákat műveltek. Az étel földalatti és föld alatt fekvő fagerendákon tárolódott, a Maya hivatalos honlapján. Fehérje esetében többféleképpen készített kukoricát, beleértve az atollot, a chilis paprikával fogyasztott kukoricadara-faggyút, a mezei táplálékban a táplálék és a vízkeverék keverékét, a tamilot, általában a chili , A hús és a maja spenót, a guatemalai őshonos, magas fehérjetartalmú növény. Az alapételek húst és zöldségpörköltek voltak hozzáadott squash magokkal és paprikával. Emellett szarvas, armadillo, nyúl, hal és tenger gyümölcsei, madarak, egerek és patkányok, darázslárvák és csigák fogyasztottak. A Bainbridge College szerint a hús keveset adott a Maya diéta előtt, mielőtt a spanyol sertéseket, szarvasmarhákat, pulykát és csirkét vezetett be.

Modern Diet

A mai guatemalai maják étrendje hagyományosan vegetáriánus marad a vidéki és a szegénység által sújtott területeken. A Maya alapellátása még mindig magában foglalja az őshonos zöldség- és állatfajokat. Az emberek továbbra is sok hagyományos gazdálkodási gyakorlattal folytatják, bár alkalmazkodtak a lakosság, a kultúra, az éghajlat, a gazdasági rendszer és a szintetikus műtrágyák és peszticidek változásaihoz.

Fehérjeforrások

A majaik elsősorban a kukoricából, a babból és a squashból nyerik el a fehérjeforrást, és így a magasabb növények árnyékolhatnak az alulról. A sokoldalú kukoricát különböző ételeket készítik, mint például a vágott tortillák, egy kerek, lapos cornmeal torta, a taco, a töltelékkel megemelt kukorica tortilla, a quesadillák, a tortillában olvasztott sajt, a tamales, a töltött és párolt kukoricacsirkék , Mondja a Bainbridge College.

A kukorica mint tűzés

A kukorica a modern Maya-diéta 75% -át teszi ki, ezért azt feltételezték, hogy a kukorica az ősi Maya-diéta 75% -ának felel meg, és úgy vélték, hogy a kukorica az elsődleges mezőgazdaság. Azonban az ókori, Cerén-i El Salvador-i telephelyen talált emberi csontváz anyag elemzéséből származó bizonyítékok azt mutatták, hogy a kukorica nem volt olyan fontos a korai pre-klasszikus falusi étkezésben, a Maya hiteles. A kukoricafogyasztás ugyanazon falvakban is változott, és a kukorica nem volt túlsúlyban a pre-klasszikus korszakban, amikor alacsonyabb volt a népsűrűség és a vadon élő állatok bőségesek voltak. Ebben az időben a művelt növények vegyes gazdasága volt, és a Maya talán inkább a yucca, a manióka vagy a manióka helyett a kukoricára támaszkodott.

A kukorica jelentőségét a Maya-diéta egyik legfontosabb eleme felvetette a kérdést, hogy a kukorica önmagában elegendő táplálékot nyújtson a civilizáció fenntartásához. A régészeti leletek El Salvador területén bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a manióka már 600-as években is termesztett. A manióka szénhidrátban gazdag nagy gumókat termel. A felfedezés azért történt, mert a művelt manióka gyökereinek ősi terméseit vulkáni hamu által lezárt lyukakban tartották.

Manióka