A esszené diéta

Az esszének egy kis szekta messiási-apokaliptikus zsidók voltak, akik Jeruzsálemet elhagyva vártak apokalipszisre és egy új Messiás eljövetelére szoros kötött aszkéta közösségekben a Holt-tenger közelében a II. Századtól a CE I. századig. Szigorúan megfeleltek a lítikus tisztasági törvényeknek, gyakorolták a cölibátust, megosztották a közös tulajdonukat, és tartózkodtak a véres áldozatoktól. A 18. és 19. században egyes tudósok elmélete szerint Jézus az esszenciákhoz kapcsolódott, de ezt az elméletet azóta általában elhagyják. Bizonyos modern közösségek megkísérlik az “esszén étrend” alkalmazását egészségi és lelki okok kombinációjához.

Holt-tengeri gömbök

1947 előtt az esszenciákat elsősorban három ősi források, Pliny, Josephus és Philo rövid leírása alapján ismerhették meg. 1947-ben a beduin kecskeparasztók felfedezték a barlangot a Qumran régióban, a Holt-tenger közelében, kézzel írt agyagkorsókat, amint Marilyn J. Lundberg a nyugati szeminárium kutatási projekt honlapján leírta. 1947 és 1956 között a régészek mintegy 1800 kézirat maradványait és a korai zsidó dokumentumok töredékeit fedezték fel a qumrai barlangokban. Mind a dátum, mind a helyszín azt sugallja, hogy a qumrai közösségeket az ősi források által használt Essenes-ként elfoglalták.

A fegyelmi kézikönyv

Az egyik a Holt-tengeri Scrolls, a “The Manual of Discipline”, egy képet ad a közösség hétköznapi életéről. Mint a pitagoraiak közösségi szabályai, vagy a sivatagi apák szerzetesi szabályai, a “Fegyelmek kézikönyve” viselkedési iránymutatásokat tartalmaz az Essene közösség számára. A kereszténység eucharisztikus ünnepe emlékére emlékeztet, hogy egy pap a kenyeret és a bort az étkezés előtt megáldja. Az étkezések kommunálisak voltak, és a tagok tiltották a közösségen kívüli emberek által készített ételeket.

Essene evangéliuma a béke és az étrendi törvények

Az úgynevezett “Béke Essene Evangéliuma” Edmund Bordeaux Szekely munkája, aki azt állította, hogy lefordította a Monte Cassino könyvtárában található kéziratokból, valamint két másik esszené evangéliumot, amelyekről azt állította, hogy rejtettek a Vatikán könyvtárában . A fordítások alapjául szolgáló kéziratok létezésére vonatkozó állításai nem függetlenül igazolódtak, és számos általa leírt gyakorlat inkább a 20. század eleji szellemi mozgalmakra jellemző, mint a korai judaizmusról ismert.

Essene diéta

Az úgynevezett “esszén” diéta olyan csoportok által kinyilvánított, mint a “Názáreti esszének rendje” alapvetően laktó-vegetáriánus, különös hangsúlyt fektetve a nyers ételekre és az “esszené” vagy “mannai kenyér” néven ismert csírázott búzakenyérre. Bár sok laktó-vegetáriánus táplálkozás táplálkozási szempontból kiegyensúlyozott, konzultálnia kell egészségügyi szolgáltatójával, mielőtt egy “esszén” diéta