A candida diéta és a banán

A candida étrend célja az élesztő candida növekedésének ellenőrzése a szervezetben. Ha a követők korlátozzák a szénhidrátok és cukrok bevitelét, akkor úgy fogják éhezni a táplálékforrást, és enyhítik a tüneteket, mint a fejfájás, depresszió, hasmenés, puffadás, bőrkiütések, koncentrálódás és tartós fáradtság. A gabonafélék, a tejtermékek, a keményítőtartalmú zöldségek és a hozzáadott cukorral ellátott termékek súlyosan korlátozottak a candida étrenden, bár egyes javaslattevők azt javasolják, hogy a gyümölcsöket, például a banánt is eltávolítsák.

Candida diéta banánnal

A Funkcionális Orvosi Kutatóközpont szerint a candida étrendben élő egyének olyan gyümölcsöt fogyasztanak, mint a banán, amíg feldolgozatlan, friss vagy fagyasztott, és nem tartalmaznak hozzáadott édesítőszereket. Ezenkívül a gyümölcsöt nem szabad egyedül fogyasztani, hanem csak összetevőként, olyan fehérje összetevőként, mint a selymes tofu, szójatej vagy fehérjepor. Kerülje el a kereskedelmi banán aprítékokat és házi szárított vagy dehidratált banánt. Míg a frissen készített zöldséglevek megengedettek, ne adjunk hozzá gyümölcsöt, beleértve a banánt.

Candida diéta a banán korlátozására

Ezzel szemben Lisa Richards, a “The Ultimate Candida Diet Program” szerzője elmondja, hogy a candidiasisban vagy a candida túlnövekedésben szenvedő emberek egyáltalán nem fogyasztanak gyümölcsöt, beleértve a banánt is. Richards azt állítja, hogy a gyümölcsök – friss, fagyasztott, szárított, konzervált és gyümölcsölt – minden olyan formája, amely túl magas a cukortartalomban, az étrendben megengedett. Azt is mondja, hogy bizonyos gyümölcsök, például a dinnye, tartalmazhatnak penészgombákat, amelyek a candiddal reagálhatnak. Az egyetlen termék, amelyet a Candida étrendjének Richards-féle változatával fogyasztanál, nem szárított zöldségek és alkalmanként préselt citromlé.

Banán bevitele a diétába

Ha úgy dönt, hogy követ egy candida étrendet, amely lehetővé teszi a gyümölcsöket, mint a banánt, próbálj ki reggelire pácolt vízzel vagy szójatejjel, fehérjetartalmú porral és egy másik édesmentes gyümölcszel, például áfonyával vagy eperrel. A jeges sima, fagyassza be a banánt vagy helyettesítse a jégkockákat néhány víz számára. Keverjük össze a banánt és a pirított dióféléket, mint a diót vagy a mandulát sima édesített tehén, kecske vagy juht joghurtot egy gyors snacket. Válasszon olyan joghurtot, amely élő Lactobacillus acidophilus tenyészeteket tartalmaz, amelyekről úgy gondolják, hogy segítenek a candida növekedés szabályozásában. Quell cravings a cukor-nehéz desszertek után vacsora friss banán.

További megfontolások

Bár a candida diétás ajánlattevők nem értenek egyet azzal kapcsolatban, hogy banánra és egyéb gyümölcsre engedélyezni kell-e a tervet, egyes egészségügyi szakértők megkérdőjelezik, hogy a candidiasis olyan törvényes egészségügyi probléma, amely megelőzhető vagy gyógyítható egy speciális étrenddel. Az Amerikai Allergiai Akadémia, az asztma és az immunológia nem ismeri fel a candida tenyészetet mint betegséget, és nem javasolja a candida diétát, amíg több kutatásra nem került sor. A candida étrend egyes változatainak szigorú betartása hosszú távon – különösen azok, amelyek kizárják az egész élelmiszercsoportot, például a gyümölcsöket – növelhetik a tápanyaghiány kockázatát. Ne kezdje el az étrendet, amíg nem beszélt az orvossal.